Hírek, cikkek

Honda VFR800X 2015 teszt - a stresszmentes színtiszta élvezet
Már magában a motor is jól sikerült, de Andalúziában, Marbella környéki szerpentinek tették fel a koronát a kétnapos programra...
 
Idei egyik kedvenc tesztmotorom a VFR800F volt, amelynek ez az X a "hosszúlábú" változata. Mindez az átalakítás nem csak a rugóstagok meghosszabítását jelenti ezen a modellen, hanem sok új fejlesztés is bekerült az újdonságba. Szám szerint 21 ponton újult meg a Crossrunner, amely már nem csak egy megújulás, hanem inkább egy teljesen új motor megszületését jelenti.
 
 
honda vfr800x crossrunner 1

 

honda vfr800x crossrunner 2

 

A prezentáció alapján már a teszt előestéjén tudtam, hogy jót fogok másnap motorozni, de ennyire jóra nem számítottam...
Andalúziában, Marbella környékén motoroztunk, olyan szenzációs minőségű aszfalt utakon amilyenre minden motoros vágyik. Kanyar kanyar hátán, minimális forgalom, gyönyörű táj. Ezzel a motorral pedig nagyon könnyű volt bejárni a kijelölt útvonalat.

Nem volt túl nagy a tempó, talán egyszer tudtunk 180 felé gyorsulni, ahol kiderült, hogy a VFR800X már nem nagyon szereti az ilyen nagy tempót, mivel elég nagy a homlokfelülete és a motor 106 lóereje pedig már kevéske az ilyen tartós 150+ km/h-s, nagy sebességű motorozásra. Viszont a városban a mindennapokban és a hétvégi kirándulásokhoz keresve se találnék ennél jobb / könnyebben kezelhetőbb gépet.

Bizony a hangsúly a kezelhetőségen van ennél a modellnél. A VFR800F-ben sem azt szerettem, hogy milyen erős, hanem azokkal a kis finomságokkal kápráztatott el, amelyek ebben a Crossrunnerben is benne vannak. Ezek közül az első legfontosabb dolog a kezelhetőség. Bármennyire is nehéz papíron leírva a gép súlya, a 242 kilót csak álló helyzetben lehet érezni. Amint elindultunk 50 kilót azonnal letagadhat a súlyából. A könnyű kezelhetőség miatt olyan terelgetni a szerpentinen a VFR-t, mint egy jól beállított Firebladet a versenypályán. Nem gondolnátok, hogy mennyire szépen és gyorsan lehet egyik kanyart a másik után összefűzni ezzel a testesnek kinéző ámde mégis kecses géppel. Annyira sikerült bemelegedni, hogy a BSB-ben (British Superbike) edződött felvezetőnkkel, hogy többször meg kellett állni megvárni a többi újságírót, akik rendesen lemaradtak tőlünk. :)

Ő az 1200-es Crosstourerrel volt, de a 19-es első kereke és az első gumi profilja miatt nem tudott már olyan jól kanyarodni, mint én a 17-es első kerekű Crossrunnerrel.... Itt rögtön meg is válaszoltam ugye azt a kérdést, hogy vajon miért nem raktak 19-es első kereket ebbe a gépbe, csak azért, hogy endurósabbnak nézzen ki? Egyszerűen nincs rá szükség, mert szinte senki nem fog endurózni ezzel a géppel, viszont a magas hasmagasságának és üléspozíciójának köszönhetően a városi motorozást mindenki imádni fogja rajta, mert a padkák nem jelentenek veszélyt a motor aljára és jó előre mindent lehet látni a forgalomban a magas üléspozíció miatt.

 

honda vfr800x crossrunner 3

 

Az ülésmagasság két pozícióban állítható, de sajnos nem olyan egyszerűen, mint ahogy már több motorkerékpárban megszoktuk. Ehhez bizony szerszámok kellenek, amelyekkel a hátsó ülés levétele után le lehet szerelni a vezető ülését és után lehet visszaszerelni a másik pozícióba. Sajnos a szélvédő plexi könnyed állíthatósága is kimaradt a fejlesztésből, pedig igen nagy szükség lenne rá 180 centi feletti vezetőknek. 120 km/h felett olyan turbulencia van mögötte, hogy majd letépi a vezető fejét. Kipróbáltam úgy is, hogy leszereltem az AFX-ről a szélterelőt, de azután is ugyanúgy rángatta a fejem, mint amikor még rajta volt... A Crossrunner plexije sajnos teljesen állíthatatlan, csak az utángyártott termékekben bízhatunk, hogy készítenek hozzá majd olyan szélvédőt, amely mögött a magasabb vezetők is jól érzik majd magukat. Ennél több kellemetlenség nem ért a VFR-en, viszont annál több élmény igen.

 

Irányjelző

Honda modelleken még nem találkoztam automatikusan kikapcsoló irányjelzővel, pedig már a VFR800F-en is ilyen volt csak nem olvastam el róla a sajtóanyagot és nem hívták fel a figyelmem rá, így a két nálam töltött nap alatt csak élveztem a rajta töltött pillanatokat... De most volt időm kicsit jobban elmélyülni a rendszerben. Ez nem egy egyszerű pl 10 villanás után kikapcsoló rendszer ez, hanem olyan amely a két kerék sebességkülönbsége alapján számolja ki, hogy megtörtént e az irányváltás vagy sem. Ez persze elég kacifántosan hangzik, de tényleg működik még sávváltásoknál is. Amint befejeztem ezt a műveletet, az irányjelző ki is kapcsolt. Persze ha éppen egy körforgalom előtt indexelnénk és közben még kanyarodik is az út, akkor az is előfordult, hogy amiért kitettem az irányjelzőt már nem villogott. Többször hasznos a rendszer mint sem, de azért érdemes rá odafigyelni.
Már a CTX700-ban is ez a rendszer dolgozik.

A gyári prezentáción ezt olvashattuk:

 

honda vfr800x crossrunner 4

 

 

Az új fejlesztéseknek köszönhető még az opciós listán található gyorsváltó, amely 70.000Ft körül rendelhető a Hondához. Ez annyira elenyésző összeg egy ilyen alkatrészért, hogy ki ne hagyjátok, ha ilyen X vagy F VFR-t rendeltek. 1500-as fordulatszám fölött működik és gázelvétel és kuplungolás nélkül lehet vele szépen váltogatni felfelé. Talán ennek is volt köszönhető az a tempó amit motorozni tudtunk, de még most sem hiszem el, hogy mennyire gyors motor Crossrunner, pedig majrécsík maradt bőven a gumikon.

 

honda vfr800x crossrunner 5

 

A futóműben rejlik a VFR gyorsasága az biztos, mert a 106 lóerő és a 75 Nm nem egetverő, de nem is kell több az utcai motorozáshoz. Ezért nem értem a 160-180 lóerős csupasz motorok koncepcióját, mert teljesen jót lehet motorozni már 100 lóerő körüli motorokkal is. Sőt. A VTEC szelepvezérlés által okozott rántás engem sohasem zavart, azonban ezen a motoron szinte semmi ilyet nem lehet érezni, csak a 7000-es fordulatszám fölött megváltozó kiscicás dorombolásból átváltozó tigrisüvöltést.

Hallgassátok csak:

 

VFR800X Crossrunner

 

https://www.youtube.com/watch?v=_dP4qKxom6M

 

Ugye hallani a dorombolásból átváltó üvöltést. Ha akarod simogatod, ha akarod csúnyán meghajtod és nem fog ellenkezni... Ez a kettősség szerencsére megvan a gépben.
Viszont dorombolós üzemmódban nem történnek váratlan dolgok, stresszmentes a haladás. Nincs nagyon nagy gyorsulás, csak annyi amennyi épp elég. No persze ezen is van már kipörgésgátló, amely nem a gyújtást veszi el, hogy lefejeljük a szélvédőt, ha működésbe lép, hanem szépen a befecskendezett üzemanyag mennyiségével szabályozza a kerekekre jutó nyomatékot. Itt említeném meg a tesztfogyasztást amely először kicsit soknak tűnt a 7 liter /100km -es kijelzett értékkel, de mire visszaértünk Marbella közelébe szépen lement 6 liter alá. Visszatérve a kipörgésgátlóra. Ez a rendszer annyira finoman működik, hogy a középső állásban (sport) mindent meg lehet vele oldani. Természetesen ki is lehet kapcsolni és van még egy csúszósabb talajra beállított program is rajta. Amit még tanulhatnának a Hondánál a KTM-től és a BMW-től, hogy hogyan is kell ezeket a kapcsolókat beintegrálni a kormánykapcsolókba. Szerintem azt is megoldják majd a Hondánál egyszer, hogy a műszerfal menüjéből lehessen ezeket kiválasztani...

 

honda vfr800x crossrunner 6

 

Az új tervezésű műszerfal amelyhez nagyon hasonlót láthatunk az F modellen is egyébként nagyon informatív és annak köszönhetően, hogy inverz (fekete alapon jelennek meg a kijelzett értékek) az LCD panel megvilágítása nagyon jól olvasható.

De térjünk vissza a futóműhöz, amely ahogy már írtam az élmény 80%-at adja. A katalógus adatok alapján semmi különös, 1475 mm tengelytáv, 43 mm-es hagyományos teleszkóp elöl, amelynek az előfeszítése és a húzófokozati csillapítása állítható. Hátul ProLink központi rugóstag dolgozik amelynek a rugóelőfeszítését könnyen lehet állítani a baloldali utaslábtartó mögé kivezetett állítócsavarral.

 

honda vfr800x crossrunner 7

 

Bár jobb lenne elektronikusan a kormányról vezérelni, ahogy ebben a kategóriában már rég ilyen dolgozik pl a BMW F800GS-ben is. Ám ha egyszer belőttük a futóművet akkor csak a széles mosollyal való motorozás van hátra. Gyorsabb tempóhoz én egy ricnit keményítettem a hátulján és egy olyan stabil gépet kaptam, amely meg sem mozdult a kanyarokban. Hintázásnak nyoma sem volt, csak gyönyörűen követte a kiválasztott íveket.

 

honda vfr800x crossrunner 8

 

Az, hogy elöl 145, hátul 148mm-es az F modellhez képest jócskán megnövelt rugóúttal gazdálkodhatunk csak hab a tortán, mert nem sokan fogják elhagyni az aszfaltozott utakat ezzel a géppel, bár városi padkaerdőbe, jól jöhet a 165 mm-es szabadmagasság. Ahogy Naomi Campbell sem sokat járt fénykorában a hosszú kecses lábaival a disznóólok környékén, úgy valószínű, hogy Crossrunnerrel sem fogunk erdei ösvényeken találkozni. Én úgy gondolom, hogy a 103 mm-es utánfutás lehet a ludas abban, hogy ilyen jól fordul a gép a Pirelli Scorpion gumikon.

 

honda vfr800x crossrunner 9

 

A végére a féket hagytam, amely szintén zseniálisan dolgozott a széria ABS-szel együtt. Látszólag itt sincs semmi különös elöl 310 mm dupla tárcsa 4 dugattyús radiálisan elhelyezett féknyergekkel dolgozik, hátul pedig egy szimpla 256 mm-es tárcsa 2 dugattyús féknyereggel.

 

 Előny:

  • Nagyon könnyű kezelhetőség
  • Zseniális futómű
  • Magas építésmód

Hátrány:

  • Turbulencia 180 centi fölötti vezetők esetén
  • Kissé magas fogyasztás

 

Csomagok

 

A Hondánál is felismerték végre, hogy nem egy-egy darab extrára vágynak a vásárlók, hanem jól összeállított extrák kombinációjára jó áron. Hát íme az a három kiegészítő csomag a Crossrunnerhez: 

 

honda vfr800x crossrunner 10

 

 

További képek...

VFR800XVFR800XVFR800X

VFR800XVFR800XVFR800X

VFR800XVFR800X

VFR800X

 

Kapcsolódó cikkek:

 

 Forrás: tesztmotor.hu

 

 

Következő cikk Előző cikkMég több hírért iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj első kézből legújabb híreinkről és akcióinkról!

FELIRATKOZOMKorábbi hírek:

Bámulatos új modelleket láttunk - EICMA - Motorkiállítás 2014

2014.11.13.

A Honda Europe jóvoltából lehetőségünk volt élőben megnézni a milánói motorkiállítást. A két napos utunk első napjába eg...

Motorozz biztonságosan!

2013.03.26.

Havazás ide, hideg oda, a motoros szezont hivatalosan is megnyitották. Ha minden igaz, 2013 a biztonság jegyében zajlik ...

Téli motorozás - gyakorolj télen is fedett pályán!

2013.01.10.

Igen Barátom, nem káprázik a szemed, jól olvastad a fenti sorokat. Bizonyára már elvonási tünetektől szenvedve szinte mi...

Klan fűthető motoros ruházat

2012.10.30.

Az októberi, novemberi zimankóban ázunk-fázunk, de mi még mindig motorozunk... Sajnos ilyenkor már profi motoros ruha né...

Szallerbeck az Aréna plázában - csald el a Párod vásárolni, és egyúttal ráveheted motorozni!

2012.02.24.

Tegyetek egy próbát: ha moziba, egy hétvégi shoppingra, vagy éppen egy találkozóra látogattok el az Aréna Plázába autóva...